Nieuwe computers - overnames - promoties - levering, assistentie en herstelling ter plaatse
--------------------------------


--Virusinfecties... wie is de baas?-->contacteer ons telefonisch of via het mailformulier!

De symptomen zijn erg verschillend: een PC met soms 'rare kuren', een ongewenst programma dat steeds opstart, internet dat steeds omgeleid wordt naar een bepaalde website, constant ongewenste reclamepagina's tijdens internegebruik, een PC die zelfs niet normaal meer wil starten,...

Deze infecties zijn soms relatief eenvoudig, soms moeilijk te verwijderen. Hoofdzaak is in eerste instantie met welk soort infectie we te maken hebben. In alle gevallen nemen wij de computer mee naar onze technische ruimte om de harde schijf te demonteren en te behandelen aan een testcomputer. Dit is nodig omdat de infecties op deze wijze inactief blijven en dat is de enige goedmanier om de harde schijf volledig te zuiveren. Ook indien de verwijdering van de infectie zelf eenvoudig kan gebeuren, duurt het testen van de harde schijf verscheidene uren. Dit komt o.a. omdat harde schijven steeds groter van capaciteit worden.

Hoe Infecties vermijden?

  • enerzijds voorzichtig te zijn met je internetgebruik. Gratis bestaat maar dikwijls niet bij spelsites, commerciële sites, sexsites,...
  • anderzijds je te wapen met een degelijk internetbeveiligingssprogramma. Standaard opteren wij om diverse redenen voor de Internet Security van AVG. De kostprijs hiervan is € 49 / jaar. Voor klanten voorzien wij als service een 2-jaar licentie voor € 33!!

Soms zijn infecties moeilijk te vermijden ondanks alle voorzichtigheid. Vb.: het 'Politievirus' dat opgang maakte in 2012 kon computers via een fout in een Flash update infecterenen en zodoende niet door beveiligingsprogramma's ontdekt worden. En Flash is nu eenmaal nodig voor internet...

--Kwaadaardige programma’s... Welke?
  Een korte beschrijving wat de meest voorkomende soorten uitspoken:
 

Virus: een virus is een programma dat zich hecht aan andere programma's of bestanden. Het programma is zo ontworpen dat het zichzelf kan repliceren. Het virus probeert zich te verspreiden van computer naar computer. Verspreiding kan echter enkel gebeuren door handelingen van de gebruiker. Een virus zal zichzelf niet doorsturen; het besmet bestanden, en die bestanden worden bv. doorgemaild of doorgegeven. Wanneer een besmet bestand geopend wordt, doet het virus zijn werk. De toegebrachte schade varieert van licht vervelende nevenwerkingen (vertraagde computer, opspringende venstertjes, veranderd PC-gedrag, ...) tot zuiver destructieve acties (wissen van bestanden, wissen van harde schijf, ...). Het kan dus schade berokken aan software of aan informatie in bestanden.
-
Worm: Een worm probeert zichzelf te verspreiden van PC naar PC.  In tegenstelling tot een virus, heeft een worm geen handelingen van de gebruiker of ander programma nodig nodig maar kan zichzelf automatisch verspreiden. Dit gebeurt meestal aan de hand van e-mail-adressen die op de geïnfecteerde computer worden aangetroffen, hetzij in het adresboek, hetzij op webpagina's. Een worm veroorzaakt meestal een toename in het netwerkverkeer. Normale programma's gaan langzamer werken en in het slechtste geval volledig stilvallen.
-
Trojaans paard: net zoals het houten paard van Troje, is een Trojan of Trojaans paard een vergiftigd geschenk. Op het eerste zicht is het een nuttig programma. In werkelijkheid veroorzaakt het echter schade. Een Trojaans paard wordt verspreid via internet. Een kenmerk is dat het zich meestal zonder dat je het zelf weet, in de PC geïnstalleerd heeft.
-
Adware: dit is een Engelse term, ontstaan uit een samentrekking van advertising en software. Zij verwijst naar gratis software die tijdens het gebruik ervan reclamebanners afficheert. Adware is software die bekijkt welke sites door de gebruiker worden bezocht om vervolgens reclameboodschappen op hem af te stemmen. Adware kan je terug afblokken op je internetsite.

-
Spyware: is een technologie met als hoofddoel informatie te verzamelen van personen en bedrijven zonder hun medeweten. Vele commerciële websites maken er gebruik van, o.a. onder de vorm van cookies.